Jdi na obsah Jdi na menu
 


RICHARD PACHMAN

notre-dame.jpg

Dobrý den, moji nilí,

dovoluji si Vás touto cestou pozvat na prezentaci knihy Richarda Pachmana s názvem NOTRE DAME.

Autor knihy, Richard Pachman, vám představí již svou čtvrtou knihu, která je volným pokračováním historického románu Útes. Notre Dame vypráví o osudech členů francouzské šlechtické rodiny de Navarre ve druhé polovině 16. století. Poutavé propojení románu historického, dobrodružného, filozofického a romantického nás zavádí do středověké Francie, Španělska, Egypta, Indie, rudolfínských Čech a tudorovské Anglie. V příbězích Piera a Francise de Navarre se mimo jiné setkáváme s anglickou královnou Alžbětou Velikou, francouzským králem Jindřichem IV. Navarrským, s alchymisty Johnem Dee a Edwardem Kellym a dalšími zajímavými postavami.

Richard Pachman je olomouckým rodákem, vystudoval Slovanské gymnáziu v Olomouci, poté Vysokou školu ekonomickou v Praze. Richard Pachman má velice úzký vztah k rodné Olomouci, kde se dodnes žije jeho rodina. Jak sám říká, nejvíce mu dala Lidová škola umění v Olomouci, kde mohl projevit své nadání k malování a zpěvu.

Richard Pachman je zpěvákem, spisovatelem, skladatelem, malířem a v neposlední řadě úžasným člověkem. Skládá hlavně relaxační a duchovní hudbu, od roku 1990 vydal již 28. CD. V roce 2000 mě pan Pachman vážný úraz, který velmi ovlivnil jeho život, jeho práci, ať už se jedná o psaní, skládání či malování. Jeho první knihou byla kniha nazvaná „Jak chutná bolest“, dále napsal „Jak chutná život“. V těchto knihách píše o svém prožitku blízký smrti. V roce 2011 vydal knihu s názvem „Útes“ a nyní již svou čtvrtou knihu „Notre Dame“. Ke knize Notre Dame namaloval obraz se stejným názvem a také vydal hudební CD k této knize, kde se zrcadlí děj a nálady 16. století. Obsahuje česky, francouzsky, latinsky a anglicky zpívané skladby, stejně jako orchestrální melodie v podání Richarda Pachmana, Dity Vích Hořínkové, houslisty Vladimíra Kirikova, flétnisty Tomáše Johančíka, perkusionisty Tomáše Reindla, Komorního sboru Mistra Jakoubka ze Stříbra a dalších.  Kromě Pachmanových autorských skladeb, které jsou inspirovány dějem románu a především renesanční Francií a Anglií obsahuje také dotek 16. a 17. století prostřednictvím zhudebnělého textu Williama Shakespeara, skladby Claudina de Sermisyho i dvou písní z pera anglického krále Jindřicha VIII. Tudora.