Jdi na obsah Jdi na menu
 


I jedno jediné víčko, které neskončí v odpadu MÁ smysl!

12. 6. 2013

S Tomáškem jsem se poprvé setkala loni na konci listopadu. Dobrovolníkem v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem jsem byla krátce a jednalo se vlastně o mého prvního pacienta.

Přijala jsem tedy pomoc Tomáškovi jako výzvu ...

Přišla jsem poprvé na oddělení Dětské kliniky, kde byl Tomášek umístěn, oslovila lékaře, jak jim mohu pomoci.

Přišla jsem k jeho postýlce a s úsměvem mě přivítal ON, usměvavý, jeden rok a půlletý kluk s rozčepýřenými vlásky ... a tak prostě začal krásný vztah s malým klukem, co je většinu svého krátkého života v nemocnici. Kluk, který neví, jaké to je, hrát si venku s dětmi, být dennodenně se svou malou sestřičkou, svojí mamkou a taťkou doma. Kluk, který zná jen svoji nemocniční postýlku a své oblíbené hračky.

tomik_nemocnice.jpg

Tomášek se narodil z dvojčátek. Měsíc před porodem se rodiče dozvěděli, že u jednoho z miminek není vše v pořádku. Sami lékaři nebyli schopni blíže upřesnit, o jaké postižení či handicap se jedná. Teprve sám porod ukázal, s jak velkým trápením bude muset Tomášek začít bojovat.

S Tomáškem se rodičům narodila Verunka, která se narodila naštěstí v pořádku. Tomík se však už napohled od zdravých miminek podstatně lišil. Nebylo to dáno jen nízkou porodní hmotností, která byla 1,4 kg. Lékaři ani rodiče nevěděli, co přesně Tomáškovi je, s čím vším se budou v dalších dlouhých měsících potýkat. Bylo jim však jasné, že jeho stav je vážný. Postupně lékaři seznamovali rodiče s diagnózami Tomáška a o většině z nich nikdy dříve rodiče neslyšeli.

tomik-a-verca.jpg

Tomík se narodil bez močového měchýře a téměř beze střev. Tlusté střevo mu chybí úplně, tenké střevo měl dlouhé jen 30 cm. Další poškození Tomáška neohrožují na životě, ale i s nimi se malý chlapec bude muset vypořádat. Jedná se především o rozštěp páteře a poruchu pánve. K vylučování musí Tomášek používat stomické sáčky.
Tomášek Novotný je velký bojovník, má už za sebou spoustu operací a ještě ho spousta operací čeká … má obrovskou vůli žít, byly chvíle, kdy se s ním rodiče loučili. Vzhledem k špatně fungujícímu střevu je Tomík závislý na parentální a enterální výživě. Bohužel neušel ani několika sepsím, které s tím souvisí. Každá malá infekce může vést ke zhoršení Tomáškova zdravotního stavu.
Rodiče a všichni blízcí se nevzdávají a stále hledají všechny možnosti jak Tomáškovi usnadnit život.

vicka.jpg

Pojďme se, prosím společně pokusit, usnadnit Tomáškovi i celé jeho rodině, boj o lepší život. Je zřejmé, že osud Tomáška není mnoha lidem lhostejný. Na sociální síti Facebook  byla založena skupina, s názvem „SBÍRÁME VÍČKA!!!“. Cílem této skupiny je oslovit co nejvíce lidí, kteří by se zapojili do sbírky plastových víček od PET lahví. Výtěžek z nich pak zakladatelé skupiny rozdělují rodičům nemocných dětí po celé České republice. A mezi nimi je i Tomášek Novotný z Děčína.
Klára Nováková, Ústí nad Labem
I jedno jediné víčko, které neskončí v odpadu MÁ smysl!  
 
Tomáškovi můžete pomoci finančním darem na číslo účtu:
 
107-4235800297/0100
 
VS Tomáš Novotný