Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přímým poznáním JE ...

18. 1. 2013

 12. 11. 2009

PŘÍMÝM POZNÁNÍM JE JEN VLASTNÍ UVĚDOMĚNÍ ČLOVĚKA

Každý večer jdeme spát, každé ráno se budíme. BEZ NAŠÍ VŮLE. Ve spánku pocit "já" – ego mizí, objeví se snové "já" a jeho svět anebo není (je) nic. Přesto víme, ovšem až ráno, že jsme spali dobře. A máme spánek rádi. Celý "náš" život, budeme-li tomu tak říkat, je střídání tří stavů. Cokoli se děje, cokoli zažíváme, víme či nevíme apod. se děje hlavně v bdělém stavu, ten považujeme za stěžejní, něco následně ve světě snového "já", ve spánku beze snů se neděje nic, oba předchozí světy přestávají existovat, stejně jako v něm neexistuje pocit "já", tedy ego.
Střídání těchto stavů se děje bez naší vůle. Můžeme rozumovat, bránit se, chytračit, ale dřív nebo později prostě usneme a když usneme, většinou se zase po nějakém čase probudíme.
A jednou takhle umřeme (zmizí pocit "já", který je v bdělém stavu spojován se jménem a určitým tvarem).

Pocit "já" zná každý a převážná většina lidí si i myslí, že tímto pocitem "já" je. Tento pocit "já" je ego. "Čisté ego" je pocit "já", tento pocit se objeví ihned po probuzení, Bhagaván Ramana mluvil o přechodovém stavu, během zlomku okamžiku se spojí s myšlenkou těla, ztotožní se a objeví se ne-já, tedy svět bdělého stavu. Tuto zkušenost může při troše úsilí a pozornosti zažít každý sám na sobě (pokud ho ovšem ve 4 ráno nebudí budík :).

Všechno, co existuje, se objevuje až poté, co se objeví "já"-myšlenka. Zdrojem "já"-myšlenky je pravé Já, Bytí samo. Bez Já by nebylo"já"-ego, bez "já"-ega by nebyl svět.

Je pošetilé se domnívat, že pouze proto, že bdělý stav se jeví spojitý a časoprostorový, je skutečný. Kdyby skutečný byl, trval by pořád, ale stavy se střídají. Žádný z těchto tří stavů skutečný není. Skutečné není ani "já" ego, které mizí – bez své vůle – ve stavu spánku beze snů a objevuje se – opět bez své vůle – ve stavu bdělém. Skutečné je pouze pravé Já, Bytí, které je podkladem všech tří stavů a zdrojem "já"-myšlenky. A toto pravé Já je cílem duchovně hledajících.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář