Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autista je taky člověk

18. 1. 2013

 2. 10. 2008

Kdo je autista? Víme vlastně, o čem je řeč? Vzpomínáte si na film Raiman, kde hlavní roli ztvárnil Dustin Hoffmann?

Autisté čili "autíci" nebo "aspíci", děti a dospělí s Aspergerovým syndromem, jsou lidé jako my ostatní. Ptáte se, co mě vede k tomu, vůbec o tom psát?

Setkala jsem se s případem, kdy se nedávno diagnostikoval Aspergerův syndrom. Ti lidé mi jsou blízcí a záleží mi na nich, chci jim totiž pomoci. Jakýmkoli způsobem. Někdy stačí je jen pochopit a nedivit se jejich chování. Vidí svět svýma očima a my je nemůžeme předělat, ale včas je diagnostikovat a poskytnout jim speciální pedagogickou péči.

Ano, vzpomínám si na film Rainman a skvělého Dustina Hoffmanna. Všichni autíci či aspíci nejsou jako byl on. Mnozí z nich jsou schopni zařadit se do společnosti. Vždyť víte vlastně, kolik slavných lidí v historii i současnosti mají poruchu autistického spektra?

Z historie mohu jmenovat Marka Twaina, Henryho Forda, Ludwiga van Beethovena, Gustava Junga a ze současnosti třeba Boba Dylena nebo slavného Woody Allena. Autismus je jednou z nejzávažnější poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Porucha vzniká na neurobiologickém podkladě. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj dítěte je díky tomuto handicapu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti. Autismus doprovází specifické vzorce chování.

Stupeň závažnosti poruchy bývá různý, od mírné formy (málo symptomů) až po těžkou (velké množství symptomů).

Tuto poruchu se zatím nepodařilo odhalit. Určitou roli tu hrají genetické faktory, různá infekční onemocnění a chemické procesy v mozku. Moderní teorie tvrdí, že autismus vzniká až při kombinaci několika těchto faktorů. Autismus je v podstatě syndrom, který se diagnostikuje na základě projevů chování.

Projevuje se buď od dětství nebo v raném věku (do 36 měsíců). Porucha určitých mozkových funkcí způsobí, že dítě nedokáže správným způsobem vyhodnocovat informace (senzorické, jazykové). Lidé s autismem pak mívají výrazné potíže ve vývoji řeči, ve vztazích s lidmi a obtížně zvládají běžné sociální dovednosti.

Copyright:   Klára Tyrbachová © 2008

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář