Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Láska obvykle trvá léta, sex minuty.“

20. 4. 2014

Jako název pro tento článek nebo příspěvěk, je jedno jak tomu říkáme, jsem si vybrala jeden pravdivý citát od mého oblíbeného autora Roberta Fulghuma.  

 

Proč právě Robert Fulghum a proč právě tento citát?

 

Robert Fulghum je americký spisovatel, unitářský pastor, učitel, filozof, zpěvák a malíř. Nám je známý hlavně svými drobnými a čtivými úvahami o životě, o normálních věcech, které řešíme v životě každý z nás. A taky má narozeniny ve stejný den, jako můj mladší syn 

 

Ačkoliv jsem název vybírala podle mého současného stavu, tj. ujištění se, že si opět uvědomuji, že Láska fakt trvá léta a proč se jí tedy bránit? Ale než se rozepíšu o tom, o čem jsem chtěla původně napsat, mě teď tak trochu láká více se zmínit o panu Fulghumovi a nejen o něm. 

 

Českou republiku navštívil několikrát a vážím si, že byl při otevření pražské Galerie Cesty ke světlu, kterou založil přesně před 20 lety pan Zdeněk Hajný. Přikládám video ke shlédnutí, které jsem objevila nedávno a jistě ne náhodou se Zdeňkem Hajným, který zde vypráví o otevření Galerie Cesty ke Světlu v roce 1994, o panu Raymondu A. Moodymu, známému psychiatrovi, který se celý život zabýval životem po smrti a s nímž jsem se také v roce 2010 setkala v Praze na jeho přednášce, právě v den i hodinu, jen o 11 let později, kdy já sama poznala svůj "život po životě". Také vzpomínám na první návštěvu Galerie Cesty ke Světlu a krásné setkání s panem Hajným, který nás nedávno opustil a už vím, proč koukal skrz mě při našem rozhovoru ... 

 

 

Pan Hajný vítal každého návštěvníka, když byl zrovna "doma" a vzpomínám na naše povídání o jeho obrazech, o víře a jeho projektu "Labyrint světa a ráj srdce", věnovaný odkazu Janu Amosu Komenskému. Vytvořil v galerii terapeutický prostor a místo setkávání všech, kteří sem zavítají . 

 

Ale nějak jsem se odvrátila od původní myšlenky, co chci psát ... Možná to ani není třeba, protože ten příběh stále žije a přijde pravý čas, kdy jej možná sdělím ... Vím jen, že moje Láska trvá hodně let a děkuji sama sobě, za to, že jsem schopna Lásky, že jsem schopna milovat. Raduji se sama ze sebe, vždyť jen já sama rozhoduji o sobě na základě svých vlastních nejniternějších pocitů. 

 

"Lásku není možné urychlit, vzniká sama od sebe. V okamžiku, kdy vznik lásky vystavíte tlaku, zničíte ji. Tak dlouho jste čekali ... Co záleží na tom, bude-li to trvat o několik týdnů více nebo méně?"  (Tajemství přitažlivosti srdce, Ruedriger Schache)

 

Takže i přesto, že řešení "tady a teď" se nezdá být reálné, nedělám závěry, nehodnotím, nesoudím, pozoruji a věřím ... že Láska je silnější než smrt  a loučím se opět Flughumovým citátem:

 

"Věřím, že fantazie je silnější než vědění.

Že mýty mají větší moc než historie.

Že sny jsou mocnější než skutečnost.

Že naděje vždy vítězí nad zkušeností.

Že smích je jediným lékem na zármutek.

A věřím, že láska je silnější než smrt."