Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje poděkování

Dovolte mi, poděkovat všem zaměstnancům Dobrovolnického centra v Ústí nad Labem, ředitelce DC Mgr. Lence Černé, organizačnímu týmu předávání Křesadel v letošním roce, sponzorům a v neposlední řadě všem mým přátelům, rodině a známým, kteří mě už nepovažují za blázna a berou mě takovou, jaká jsem :-). 

K tomu, stát se dobrovolníkem mě asi vedla vlastní touha seberealizace. O Dobrovolnickém centru jsem něco málo věděla, ale můj první impuls byl v době, kdy jsem pracovala s člověkem, který potřeboval psychosociální pomoc, já s ním chtěla pracovat jako dobrovolník pod záštitou neziskové organizace a byla potřeba mít vstupní proškolení na ochranu klienta a také sebe. V dobrovolnickém centru v Ústí nad Labem působím teprve od roku 2012, ale musím říci, že právě tady jsem si ujasnila, jakým směrem chci jít. Právě tady jsem mezi lidmi, kteří mi rozumí a díky různým sociálním programům rozvíjím nejen své kompetence, ale hlavně pomáhám druhým, kteří to přijímají a dávají mi zpětnou vazbu, že má činnost MÁ SMYSL...


Děkuji Mgr. Míše Svojanovské a Bc. Honzovi Marvanovi z DC za to, že si mé práce všimli a že mě nominovali na cenu Křesadlo 2014.

Míšo a Honzo, při předávání křesadla jsem chtěla říci něco vám a hlavně ostatním, ale prostě TO nešlo ... :-)

 

Když jsem slyšela svůj příběh, normálně mě to dojímalo a měla jsem co dělat, abych slzičku neuronila .... Chci vám a všem vašim kolegům říci, že si vážím vaší práce a přeji mnoho spokojených klientů, dobrovolníků, mnoho úspěšných projektů. Bez vás všech by nebylo možné fungovat. 

 

Ostatním bych ráda sdělila, že Křesadlo jako takové je symbolem jiskry lidství ... z jiskry je plamínek, který je zdrojem ... ovšem všichni jsme součástí jednoho celku a jen na nás všech záleží, zda plamen bude hořet dál ... Je důležité se o oheň starat, pečovat o něj, jako když zaléváme květinu, aby neuvadla.

 

Když bych to srovnala s dobrovolnickou činností u pacientů v nemocnici, v mobilním hospici či na onkologii, ARO ... je dobré udržovat oheň, ale také s láskou nechat odejít člověka v terminálním stadiu a pokud vám dovolí, být u toho, když jeho poslední jiskra zhasíná ... a vy víte, že vaše práce měla smysl, že jste pomohli tomuto člověku v klidu a s láskou odejít, tam někam na druhou stranu, neznám krásnější pocit ...

 

Tímto ovšem moje působnost nekončí, je to pro mě velký závazek a v létě Vás srdečně zvu na workshop s názvem "Léčivé příběhy nejen pro děti" a přednášku na téma "Umírání jako cesta k uzdravení" na festivalu Miluj svůj život v Plzni. 

 

DĚKUJI

S láskou a úctou Klára Tyrbachová

Ústí nad Labem

 

Náhledy fotografií ze složky Křesadlo 2014