Jdi na obsah Jdi na menu
 


... a tak jdem ... životem

18. 1. 2013

5. 6. 2007

Hledání smyslu života je velice podobné tápání v temnotách. Zkusme si alespoň nastínit cesty, kterými bychom se mohli při jeho hledání ubírat. Otázkou zůstává, zda jsou tyto cesty pro všechny lidi pevně vymezeny a dány nebo se při pátrání po smyslu života lidé rozcházejí do různých směrů? Na čem asi záleží, abychom na konci svého putování alespoň trochu poodhalili smysl naší existence? Zdalipak je možné v půli cesty se obrátit a vydat se jiným směrem? Je vůbec možné během svého krátkéhoživota dojít až na konec nebo uvázneme v půli cesty a nevíme kudy kam? Je nutné zabývat se otázkou smyslu života? Podle mého názoru jistě ano. Vědomí, že jsme pro ostatní lidi kolem nás potřební, nás uspokojuje. Možná se vyplatí přestat se za něčím neustále honit, ve svém střemhlavém letu životem se zastavit a pokusit se zamyslet se nad tím, co na naší rodné Zemi vůbec děláme, hledáme a co si od našeho poměrně krátkého života na této planetě slibujeme.

Nikdo z nás se těžko může smířit s tím, že se jednoho dne náš život zastaví a přestane existovat. Smrt je nepochopitelná stejně jako tajemství vzniku života a také obtížné je najít důvod naší existence. Někteří lidé ho hledají v různých náboženstvích, která se otázkou smyslu života, smrti a posmrtného života zabývají. Mnozí dochází k přesvědčení, že smysl života nalezli, ale je otázkou, zda je jejich poznání objektivní nebo je zkreslené jejich dosavadním životem.

Faktem je, že nám asi najít smysl života není souzeno objevit. Náš úkol nespočívá v nekonečném tápání po smyslu života, ale spíše v tom, abychom během našeho života vykonali něco pro druhé nebo svou nesmrtelnost viděli v práci, kterou po sobě zanecháme.

Většina z nás zná píseň pánů Voskovce, Wericha a Ježka „Život je jen náhoda“. Zpívali si ji naši dědové a dodnes je tato píseň oblíbená jako tehdy. Nemyslím si, že život je opravdu jen náhoda. Že shluk podivných událostí zapříčiní něco tak pozoruhodného a složitého, jako je zrození života? Něco tak zavazujícího, jako je početí dítěte, by si každý z rodičů měl velice dobře rozmyslet. Určitě bychom neměli přivést dítě do nezaopatřeného prostředí. Nebo máte dojem, že je vhodné pořídit si spoustu dětí jen kvůli sociálním dávkám, čehož využívají někteří naši spoluobčané? Vždyť děti by měli být naší velikou radostí.

Přesně určit smysl našeho života není prakticky možné. Nezbývá nám nic jiného, než smysl života hledat v lidech a věcech kolem nás, v prostém lidském štěstí a ve vzácných okamžicích lidského života, kdy můžeme tvrdit, že jsme opravdu šťastní. Každý člověk je podle mého názoru šťastný, když se mu podaří něco, co si přál nebo se něco nového naučí, a tak se domnívám, že smysl života spočívá v neustálém objevování něčeho nového, v neustálém hledání a zachycování nových poznatků.   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář